Terugblik kerstbloemschikken op 12 december 2019

Het plan was dat we naar De Ducdalf zouden gaan om een bloemstuk te maken voor kerst. Door omstandigheden was de plaats veranderd naar "De Parel". Dit was geen probleem want de sfeer en de gezelligheid bleef hetzelfde. Teuny Bakker en Alie Stout waren aanwezig om deze avond vorm te geven. Er stond al een heel mooi bloemstuk klaar als voorbeeld waardoor je direct zin had om aan de slag te gaan. Martin Romeijn was aanwezig om mooie foto's te maken als herinnering aan deze avond.

Teuny gaf heel duidelijk uitleg over hoe wij het bloemstuk konden gaan maken, en we hadden de tijd hard nodig, maar er was zeker tijd om tussendoor koffie te drinken met een kerstkrans. Gezelligheid kent geen tijd en dan is  een gezellig moment met elkaar belangrijk. De lichtjes in de takken verwerkt, gaven een extra blikvanger.

Iedereen ging met een mooi bloemstuk naar huis. Het bloemstuk stond bij mij heel mooi op de tafel. De vaas gebruik ik nu voor een ander boeket bloemen. Deze mooie cilindervaas leent zich heel makkelijk voor een nieuw boeket of straks in het voorjaar. Bloemschikken is en blijft uitdagend om iedere keer iets nieuws te maken.

Terugblik algemene ledenvergadering 2020.

In een gemoedelijke sfeer handelden we de punten van de vergadering, die we hielden in de Lockhorst, af. De leden van de afdeling Alblasserwaard zijn geen actieve bezoekers van de jaarlijkse ledenvergadering. Toch waren er bijna 20 stemgerechtigde leden. Het bestuur houdt conform onze statuten de jaarlijkse vergadering vooral om verantwoording af te leggen over het beleid dat in het afgelopen jaar gevoerd is. Als de leden het inhoudelijke en financiële jaarverslag goedkeuren nemen zij als het ware de verantwoordelijkheid van het bestuur over. Dat geldt ook voor de plannen en begroting voor het komende jaar. Dit is zowel voor Crocus (bloemschikken) als de overige activiteiten van Groei en Bloei Alblasserwaard.

Dus met de twintig leden liepen we de agendapunten gewoon af. Er werd goedkeuring gegeven aan het jaarverslag van de secretaris. Martin Romeijn, onze nieuwe secretaris, is een aanwinst voor de vereniging! De kascommissie had de financiële stukken gecontroleerd en adviseerde de jaarrekening (exploitatie en balans) goed te keuren en daarmee de penningmeester “te dechargeren”, dat betekent dat de penningmeester ( Bapke Adriaans) ontslagen is van de verantwoordelijkheid voor 2019. Waarvoor hartelijk dank aan Bapke. Er werd voor 2020 een nieuw kascommissielid als reserve toegevoegd.

Voor 2020 werd de planning en de begroting goedgekeurd. Er is besloten dat we een stukje van onze reserve in te zetten voor de nieuwe activiteiten. Onze afdeling die in 2021 65 jaar bestaat had ook dit jaar weer een jubilerend lid. Mevrouw Jongeneel- Bouma werd voor 40 jaar lidmaatschap geëerd met een zilveren speld en uiteraard bloemen. De fam. Nieuwenhuizen was 25 jaar lid doch afwezig. Bijna vergaten we onze nieuwe webmaster (website en evt. andere digitale zaken) Hetty Bezemer voor te stellen. We zijn ontzettend blij met haar bereidheid om deze rol te vervullen. Applaus! Na de pauze de lezing over beroemde tuinen in het buitenland.

LEZING INTERNATIONALE TUINEN

Aart Bogerd, onze voorzitter ad interim, heeft heel wat tuinen in het buitenland bezocht. Vanaf 2004 heeft hij een digitale camera. Daardoor kon hij grasduinen door zijn afbeeldingen om een presentatie te maken. Aart vertelt waarom hij ooit in tuinen geïnteresseerd geraakt. Thuis was er al een moestuin en siertuin. Begin zeventiger jaren woonde hij op de Hartekamp in Bennebroek waar ooit Linneus een paar jaar woonde, die daar grotendeels het  naamgevingssysteem van planten ontwikkelde . Daar was ook een kas (oranjerie) en een tuin, waarin hij geïnteresseerd raakte. Later kreeg hij zelf een volkstuin en tuinen bij zijn huis.

In vakanties ook voor de digitale tijd bezocht Aart tuinen en maakte altijd wel wat foto’s. Hij verontschuldigd zich omdat de foto’s nooit bedoeld zijn voor een presentatie als deze. Hij verteld dat tuinen vaak herkenbaar zijn aan de maker” bijv. een planten liefhebber, een architect, een belangrijk persoon die zijn macht wil laten zien etc.  Dit levert heel andere tuinen op.

Eerst zien we beelden van een tuin ontworpen door een schilder, de Majorella tuinen in Marakkech, kleurrijk met karakteristieke planten. Het Alhambra, de Generalife , is een imponerende tuin van een machtige heerser geweest. De Butchart Gardens in Vancouver waren de hobby van de rijke mevrouw Butchart die veel van planten en bloemen hield. Aart laat Alpine tuinen zien, de tuinen op de Lauteret (naast de Galibier). En tuinen in de Savoie, Samoens, van mevr.Jay, mede eigenaar van de Samaritaine warenhuizen in Parijs. Er passeren sub-tropische en tropische tuinen, voorjaarstuinen in Zuid Engeland, klassieke en experimentele tuinen in Frankrijk, kwekerstuinen, botanische tuinen.  Tuinen uit Iran, Schotland, Noorwegen, Zweden etc.

Aart eindigt met een toevalstreffer. Op doortocht in Gotenburg aangeland, liep hij met zijn vrouw op een avond een park in. Wat zag hij? Tuinen aangelegd door Nederlandse tuinarchitecten Jacqeline van der kloet en Piet Oudolf. Zeer herkenbaar al voor hij de bordjes had gelezen.

Een uitermate interessante en informatieve presentatie die uit doet kijken naar een mogelijke lezing over tuinen uit Ierland en Groot Brittannië (Wales, Schotland en Engeland) waar hij nu niet aan toekwam.