Alblasserwaard

Lezing "natuurreservaat Kampina" dinsdag 17 oktober 2023


Jan Trapman was al vanaf jonge leeftijd te vinden in de natuur en probeerde hij vogels, vlinders, insecten, reptielen, amfibieƫn, planten, wild en landschappen vast te leggen met zijn camera.

Nog altijd is hij vaak te vinden in het 'veld', alleen of met andere natuurliefhebbers om te ontdekken van wat de natuur ons heeft te bieden.  Deze avond heeft hij ons meegenomen in een wervelende lezing vergezeld van de mooiste beelden.


Dat hij een bekende is op natuurgebied en aantrekkelijke lezingen kan geven, bleek wel uit de aanwezigheid van 28 belangstellenden. Vanzelfsprekend heeft de gezellige locatie in de bibliotheek hierin ook een belangrijk aandeel. Jan Trapman liet ons gedurende twee maal drie kwartier genieten van zijn kennis over - en de prachtige opnamen van - het natuurreservaat Kampina.

Jan Trapman vertelde dat de vennen in Kampina tegenwoordig alleen nog maar worden gevoed door regenwater, waardoor in de loop der jaren een zeer voedselarm milieu is onstaan. Langs de randen staan er planten als Klokjesgentiaan en Beenbreek, maar ook kleine vleesetende planten als Zonnedauw die kleine insekten kunnen verteren. De vennen zijn rijk aan verschillende soorten libellen en vlinders waarvan we dan ook verrassend veel soorten tegenkomen. Vroeg in de ochtend zijn er ook ijsvogeltjes en rood wild te spotten.

 

Natuurlijk ontbrak in de lezing ook de kleurrijke bonte specht niet.  Maar naast vogels, dieren en insecten, kwamen ook vele paddestoelen aan bod. In het najaar zijn daarvan vele soorten te bewonderen, die op de voedselarme zandgronden bijzonder goed gedijen.


Zoals gebruikelijk zijn de avonden van G&B in twee blokken van elk drie kwartier verdeeld. In de pauze is er dan tijd om even van een kop koffie of thee te genieten. Deze keer had Hetty Bezemer voor een eigengebakken traktatie gezorgd, die gretig aftrek vond. Iedereen heeft genoten van deze leerzame en interessante avond, die om 21.45 uur werd afgesloten.