Jos Ketelaar liet vanavond aan de hand van vele prachtige opnames voor een gezelschap van 20 personen zien wat je zoal met een camera kan doen. Jos fotografeert inmiddels al zo’n 40 jaar en heeft daarin natuurlijk veel ervaring opgedaan. Regendruppels, achtergronden en de hoek van waaruit de foto kan worden genomen, bepalen voor het grootste gedeelte de setting ervan. Natuurfotografie is véél meer dan alleen “een mooi plaatje schieten”. Maar het allerbelangrijkste is om er op het juiste moment te zijn én dat is vaak een dingetje.
Zo vertelde hij bijna 43 dagen te zijn bezig geweest met het volgen van een ijsvogeltjes echtpaar. Van het bouwen van een nest tot het uitvliegen van de jongen. Dat betekende wel om vijf uur ’s-morgens al op pad te zijn om daarna geduldig vanuit een klein tentje alle activiteiten te kunnen gadeslaan. Hierover heeft hij dan ook met veel verve verteld.
Het verdiepen in het onderwerp en daarnaast een goede voorbereiding zijn de eerste vereisten. Bij het fotograferen gebruikt hij zijn kennis van de natuur samen met zijn vakkennis op tuinbouwgebied. Hierdoor kan hij de composities een diepere betekenis geven. Deze diepere betekenis konden we ook terugzien in zijn presentatie.
Dit wist hij ook heel mooi af te wisselen met korte filmopnamen en met passende achtergrondmuziek.
Wilde planten liepen als een rode draad door zijn betoog dat vooral gericht was op de levenswijze van de planten en de bloembiologie.
De lezing werd halverwege onderbroken voor een koffie/thee pauze met versnapering. Natuurlijk was er aan het eind mogelijkheid tot het stellen van vragen waarna er als bijna gebruikelijke traditie enkele planten én twee prachtige foto’s van Jos werden verloot.
# # # # #