Alblasserwaard

Van de Voorzitter


september 2023 - Momenteel is al weer de derde de “herfst” nieuwsbrief verschenen. Voor ons als tuin- en plantenliefhebbers geeft dat een gemengd gevoel. We genieten nog na van de zomer met z’n uitbundige bloemenpracht maar zien de kaalslag al in de verte komen. Mijn remedie is maar per moment te kijken. Nu geniet ik nog van wat wel groeit en bloeit en dat is nog best veel. Ook houd ik me vast aan het feit dat de herfst ook altijd nog leuke verrassingen kan geven: de verkleuring van het blad aan de bomen, de vallende kastanjes, beukennoten, eikels, hazelnoten en walnoten.

Helaas niet allemaal in mijn eigen tuin maar toch….. Ook zie ik weer uit naar de lezingen in de winter en de kofferbakruilbeurs op 25 september. Als Groei en Bloei Alblasserwaard probeerden we in juni met een koffieochtend in de tuin van de familie Hoogeveen een nieuwe activiteit uit. Nu eens informeel een tuin bekijken en gezellig bijpraten onder een kop koffie. Het werd een groot succes, veel leden ontmoetten elkaar en genoten van de tuin. Alle reden om dat op 28 september te herhalen in mijn tuin in Giessenburg. Doordat de warme kas, de oranjerie, dan nog niet vol planten staat kunnen we bij iets onaangenamer weer toch genieten van een kop koffie. In de afgelopen jaren hebben leden meegedaan aan de “opentuinencarrousselzuidholland”  Op 29 juli deden weer drie tuinen in onze regio mee waaronder die van mij. Daar kwamen per tuin tussen de 70 en 120 mensen op af. Ondanks dat de bekendheid moet groeien is het dus een succes. Vooral dat meer tuien in een kleine regio mee doen lijkt bezoekers te trekken. In de nieuwsbrief leest u ook over het programma van de rest van dit jaar. De eerste lezing is al op 19 september, weer in de bibliotheek in Sliedrecht. Langzamerhand een vertrouwde plek aan het worden. Het bestuur buigt zich ook al over het programma van 2024. Daarover informeren wij u graag in het volgende nummer.

We weten al dat Teuny Bakker ons bestuur na vele jaren gaat verlaten.  Hetty Bezemer heeft aangegeven haar webmastertaken graag over te dragen, zij blijft wel organisatorischbestuurslid. Onze secretaris is bereid om de website bij te gaan houden waardoor de "lijntjes" erg kort kunnen blijven. Ook heeft een lid zich al bereid verklaard om verkiesbaar te zijn. In de tuin is oktober al weer de tijd om bollen te planten en vanwege de nog warme aarde ook de tijd om weer leeggevallen gaten te vullen c.q. planten te verpoten. Laten we hopen nog een mooie nazomer te krijgen dan valt er nog veel na te genieten. Graag zie ik u bij de lezing op 19 september, de kofferbakruilbeurs op 25 september of de koffieochtend op 28 september.

Aart Bogerd