Alblasserwaard

Lezing "planten en dieren in en rond de vijver" dinsdag 26 maart 2024

Frans van der Graaf werkte lange tijd op een vaste plantenkwekerij en was 40 jaar lang lid van onze afdeling G&B-Alblasserwaard waarvan hij tevens bestuurslid is geweest. Na zijn pensionering werd hij samen met zijn vrouw eigenaar van een fraaie tuin in Brabant, die ze in ere hebben hersteld en vernieuwd. Deze tuin “De Wildert” in Oud-Gastel is van april tot september maandelijks te bezoeken, zie hiervoor www.de-wildert.nl

Deze avond hield Frans een interessante en leerzame lezing voor degenen die een vijver willen beginnen of er al één hebben. Over vijvers valt veel te vertellen. Er werd gesproken over de vijver met vissen, kikkers, salamanders alsook over waterplanten én de problemen die zich kunnen voordoen, alsook over de ideale plek voor een vijver. De nadruk werd vooral gelegd op het voorkomen van troebel water,  groen water, draadalgen en waterlelies die te groot worden, niet meer bloeien of niet meer boven komen drijven. Maar ook op onderwaterplanten die heel de vijver volgroeien of juist dood gaan en op eendenkroos, reigers, enzovoort. 

Al deze problemen hebben een oorzaak en meestal is daarvoor een oplossing. Het komische element wat steeds terugkwam: “ als u dan ’s-morgens om zeven uur op uw knieën bij de vijver zit” bracht menigeen aan het lachen. De vele vragen van aanwezigen liet zien dat de meeste vijverliefhebbers met deze problemen worstelen. In de pauze werden we zoals gewoonlijk naast koffie en thee verrast met een heerlijke traktatie. De avond werd om 22.15 uur afgesloten. Er kan worden gesteld dat men tevreden en met een flinke brok kennis over vijvers, de bewoners ervan en hoe men problemen het best kan bestrijden, naar huis ging.