Zoals velen van onze leden inmiddels weten, mogen wij tegen een geringe vergoeding gebruik maken van de gezellige faciliteiten van de bibliotheek in Sliedrecht als vergader- workshop en lezingruimte. Als wederdienst werd wel gevraagd om twee keer per jaar een lezing tijdens de wekelijkse in de bieb te houden ontmoetingsochtend “koffie mét” te verzorgen. Gelukkig kan Aart Bogerd uit heel veel documentatie materiaal putten, wat hij heeft opgedaan tijdens zijn reizen in Afrika en het Midden-Oosten, om boeiende lezingen te kunnen geven.
Ging het de vorige keer over tuinen en plantengroei in Iran, deze keer was het een zijstap de oudheid in en ging het over de historische stad Petra in Jordanië. Petra, bewoond door de Nabateeërs was ca. 800 jaar v.C. al een belangrijke stad in de Edomieten op de 1600 km lange handelsroute door het Midden-Oosten. Op het hoogtepunt woonden er ca. 25.000 mensen, dus een stad zo groot als Sliedrecht. Ondanks de moeilijke geografische ligging had men stromend water weten te creëren wat uit bronnen en een hoger gelegen meer kwam. Door zeer zware aardbevingen in 363 n.C. en 551 n.C. hebben de stad enorme schade toegebracht.
Hoewel er in beide gevallen een wederopbouw heeft plaatsgevonden is de stad er nooit meer echt bovenop gekomen. Mede omdat er steeds meer over zee werd vervoerd, raakte de stad langzaamaan zijn handelspositie kwijt en werd rond 700 n.C. helemaal verlaten. Zijn moeilijke bereikbaarheid zorgde ervoor dat de stad uiteindelijk in de vergetelheid raakte om in 1812 weer te worden herontdekt. Momenteel behoort de stad tot één van de zeven wereldwonderen en staat sinds 1985 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er zullen nog vele opgravingen moeten plaatsvinden.
Dat historie mensen aanspreekt bleek wel uit het feit dat er 27 belangstellenden op de lezing waren afgekomen. Net als bij G&B werd ook hier voor koffie met een versnapering gezorgd. Na het eindigen van de lezing om 11.30 uur ontstond, mede omdat enkele aanwezigen Petra hadden bezocht, een levendige discussie.