Alblasserwaard

Lezing "de eetbare siertuin", dinsdag 19 september 2023


De aanwezigheid van 27 personen gaf wel aan dat het motto "de eetbare siertuin" veel mensen aanspreekt. Zelden was de opkomst voor een lezing zó hoog. Natuurlijk speelt de gezellige locatie van de biblotheek hierin ook een rol. Marie José Meertens liet ons de mogelijkheden zien hoe we nu al kunnen genieten van diverse soorten groenten, kruiden en eetbare bloemen in onze tuin.


Marie-José nam o.a. met ons de spelregels door van het combineren van eetbare siergewassen. Aan bod kwamen bodemverzorging, kiezen van geschikte soorten en de combinaties die werken en die niet werken en waarom. Natuurlijk zijn er ook veel voorbeelden om je tuin in te richten. Wanneer je op deze manier werkt, geniet je niet alleen van alle moois en lekkers dat je tuin biedt, maar draag je ook bij aan biodiversiteit

Een moestuin is natuurlijk best wat werk, maar wat geeft meer voldoening dan tegen etenstijd de tuin in lopen en daar kiezen wat er op tafel komt? Wanneer je in je moestuin een plaatsje vrij maakt voor bloeiende planten trek je vlinders, bijen en andere nuttige insecten aan die de gewassen bestuiven en helpen om je tuin gezond te houden.
Snijbloemen en kruiden passen heel goed in de moestuin.
Zeker wanneer je soorten plant die schadelijke insecten weren of samenwerken met het bodemleven.


Natuurlijk heeft niet iedereen de ruimte of gelegenheid om een echte moestuin aan te leggen. In de siertuin is gelukkig ook het een en ander mogelijk door allerlei smakelijke soorten groenten en fruit te planten die zelfs een behoorlijke opbrengst kunnen hebben. Dat kan tussen de bestaande beplanting, maar met potten en bakken is ook van alles mogelijk. Al met al was het een leerzame avond, die afgesloten werd door verloting van een aantal, en hoe kan het ook anders: eetbare planten.