Van de Voorzitter

Hoe is het u en uw tuin of uw balkonplanten vergaan deze zomer? Zo lang zonder bewolking of regen met temperaturen die we in Nederland niet gewend zijn? Ik kan me geen zomer herinneren die zo extreem warm en aanhoudend droog was. Ik ben benieuwd of u speciale oplossingen heeft gevonden want men voorspelt dat dit vaker gaat gebeuren.

Ik had voor de moestuin het geluk dat ik niet vroeg gezaaid en geplant had want dan had de oogst in een erg droge tijd moeten plaats vinden. Minder gelukkig was ik met de gezaaide éénjarigen. Daarvan stonden er in de droge periode veel te kwijnen in de kas. Het was te droog om in de tuin te planten toen ze groot genoeg waren. Helaas werd het niet beter dus moest ik geloven aan veel gieten en sproeien. Gelukkig heb ik tijdens vakantie afwezigheid een maatje die dat gieten voortzet. Daarom heb ik nu nog een kleurrijke en verrassende tuin. Ook de kuipplanten dragen daar goed aan bij. En…. Niet te vergeten de planten die voortgekomen zijn uit de plugjes van Florensis, onze sponsor die weer bereid was ons mini plantjes te leveren die we aan leden verkochten op de planten ruilbeurs en op een bloemschik avond maar o.a. ook op de braderie in Bleskensgraaf. Voor de clubkas leverde dat een mooie bijdrage van ca. € 500. Dank aan verkopers en kopers!

In mijn vakantie bezocht ik prachtige tuinen in Ierland en Frankrijk. Het is altijd weer een genot om te zien wat professionele tuiniers en gepassioneerde eigenaren weten te creëren. Mocht u adressen zoeken mail me dan op Bogerd.aart(at)gmail.com. In Frankrijk was ik vooral bij tuinen in Normandië. Eindelijk kwam ik een keer in Le Vasterial en het Bois de Mouton. Het stond al lang op mijn wensenlijst maar ik reed op verkeerde tijden of dagen naar Bretagne of zuid Normandië. Nu bleef ik een week in het gebied onder Dieppe en kwam het ervan. Door het zeeklimaat viel de droogte mee al was ook daar de bloei geremd. Toch een feest van variatie en bijzondere bomen en planten. Een tweede week was ik meer in het binnenland. Daar waren tuinen zo goed als uitgebloeid of verdroogd. Helaas gaat de natuur zijn eigen gang.

Graag nodig ik u uit om ons deelgenoot te maken van uw zomer ervaringen en vooral de droogte oplossingen en natuurlijk ook uw ideeën voor mooie tuinen in Nederland en daarbuiten.

Ik moet u ook nog even lastig vallen over de AVG, de wet die onze privacy moet beschermen. Uiteraard heeft Groei en Bloei voldaan aan het vaststellen van een privacy beleid, een privacy verklaring etc. In dit nummer stellen wij u op de hoogte dat wij alleen gegevens bewaren om u als lid te informeren over activiteiten en om bekendheid te geven van ons bestaan aan mensen die lid zouden kunnen worden.

Als u dit leest heft de eerste verenigingsavond van het nieuwe seizoen al weer plaatsgevonden op 30 augustus. In het najaar zijn er meer lezingen en workshops. Uiteraard is er ook weer een kofferbakruilbeurs op hert terrein van van Es in Sliedrecht. We verwelkomen u graag met uw overbodige tuinplanten , stekken en materialen op 24 september om half zeven!

Een hartelijke groet

Aart Bogerd, voorzitter a.i.

herfstbladeren
Een hele Tours - Blik op de Tuin 876