Van de interim voorzitter,

Zo vroeg in het jaar worden er alweer “Weerrecords gebroken”, gisteren was het in De Bildt de warmste 25 februari sinds de metingen begonnen zijn. Vandaag mat ik in Giessenburg 18 graden Celsius. Ik weet dat het klimaat over veel langere perioden bekeken wordt maar uit de afgelopen jaren is duidelijk dat er veranderingen gaande zijn. Het is goed dat veel mensen allemaal een kleine bijdrage leveren aan een duurzamer manier van leven. De één vervangt tegels door gras of gravel, de ander schaft zonnepanelen aan, weer een ander scheidt zijn afval, gebruikt minder plastic of koopt in een kringloop winkel. En dan noem ik nog niet eens het beter isoleren van een huis, het afkoppelen van het gas, of (zeldzaam) rijden met een elektrische auto. Allemaal nuttige verminderingen van de belasting die we de aarde opleggen. Laten we allemaal ons steentje bijdragen!

Overigens geniet ik wel van zo’n vroeg voorjaar, er komt door de bloembollen nu al kleur in de tuin, knoppen worden dik, veel bomen lopen al uit. Alleen door de nachtvorst sjouw ik wel veel planten uit de kas elke avond weer naar binnen. Elk voordeel heeft zijn nadeel! Inmiddels ben ik al weer bij de zaadhandel geweest en probeer al weer tafelruimte te maken voor het zaaien in de kas. Elk jaar vraag ik mijzelf weer af “zal ik dit jaar wel zelf zaaien?”. Maar ook elk jaar besluit ik het stoppen nog maar een jaar uit te stellen. Het plezier van het ontkiemende zaad, het krijgen van planten van het zelf geoogste of gekochte zaad, de verwachting van de kleurenpracht, het is verslavend. Of om het in plantentermen te zeggen: “er is geen kruid tegen gewassen”. Misschien is het u al eerder overkomen dat je op tuingebied een stapje terug moest doen. Misschien overkomt het u nog lang niet. In elk geval vind ik het een troost dat ik ook geniet van tuinen van anderen. De open tuinen dagen, een tuinreis, een tuinfietstocht etc. vind ik een genoeglijke ervaring. Ik zie ook uit naar Gardenista, heeft u daar al van gehoord?

Aankomende 15 tot 19 mei heeft onze landelijke vereniging KMTP Groei en Bloei, een nieuwe tuinmanifestatie voor ons in petto. Gardenista, te houden bij kasteel Ophemert. Het belooft een prachtige gelegenheid om te genieten van een in Nederland, buiten de Floriades,  unieke groenervaring. Wij hebben het geluk dat Ophemert niet ver weg is en via de A 15 goed bereikbaar is. Mocht u niet zelf kunnen gaan en graag willen dat onze afdeling een bezoek organiseert stuurt u dan een mailtje aan onze afdelingssecretaris, info(at)alblasserwaard.groei.nl

Ik wens ons allemaal een prachtige lente! Aan het eind ook nog even enkele afdelingszaken.

Helaas is het ook de ledenvergadering van 21 februari weer niet gelukt een definitieve voorzitter te vinden. Gelukkig kon wel Martin Romeijn, sinds vorig jaar vrijwilliger in het bestuur, met algemene stemmen tot lid gekozen worden. Hij zal nu officieel het secretariaat voortzetten. Dank Martin!! Het verslag leest u verderop in dit blad.

Als bestuur hopen wij u bij de lezingen, de planten- en stekkenruilbeurs, de workshops of de bloemschik activiteiten te zien.

Een hartelijke groet

Aart Bogerd, voorzitter ad interim.

Bestuur afdeling Alblasserwaard

Gesnapt….
Schilderachtige Hollandse luchten, beestjes en wat geel