VAN DE VOORZITTER

Vorig jaar zomer en najaar heb ik veel stekken genomen en gepoot in kleine potjes. Ik heb namelijk een kas en bij niet te strenge winters heb ik dan vroeg planten voor in de tuin. Met tweedehands badkamer-kacheltjes houd ik meestal de kas vorstvrij. Op die straalkacheltjes zit een vorstvrij-stand dus ze slaan aan bij temperaturen onder vier graden. Dit jaar ging het (bijna?) mis. De matige en misschien wel een nacht strenge vorst leidde er toe dat op een ochtend het ijs op de gieters water stond. Ik isoleer de kas extra met bubbeltjes plastic maar blijkbaar heeft het te hard gevroren om de vrieskou uit de kas te houden. Ik ben benieuwd welke plantjes en kuipplanten het overleefd hebben. Gelukkig voor mij en jammer voor de schaatsliefhebbers is  het eind van de vorst in zicht.

Tijd om aan het zaaien van de éénjarigen en groenten te gaan denken. U weet vast wel dat u ook thuis in de vensterbank éénjarigen kunt zaaien en opkweken. Een potje met grond, enkele zaadjes en een plastic zakje met een elastiekje er om is voor iedereen mogelijk, ook kun je kleine (mini) kasjes voor in de vensterbank kopen bij de Welkoop of een tuincentrum. Als de plantjes twee bladpaartjes hebben kunnen ze in potjes of bakken worden uitgeplant. Half maart zaaien maakt dat de planten half mei als de nachtvorstkans miniem geworden is de grond in kunnen. Veel plezier!

In de afgelopen ledenvergadering van de afdeling Alblasserwaard hadden we naast de officiële verenigingszaken een groot aantal jubilarissen te huldigen. Omdat men landelijk pas in 1968 begonnen is met het centraal registreren van leden en ons eigen archief geen gegevens bevat, waren er veel leden te huldigen die vijftig jaar en meer lid waren! Onze afdeling is begonnen in 1961 en de landelijke vereniging dateert al van 1872. Hulde dus voor de acht leden die vaak al van af de oprichting van onze afdeling lid zijn!!!!  Ook hulde voor de leden die dit jaar veertig of vijfentwintig jaar lid waren. (zie verder pag.7)

Laat me positief eindigen, ook dit jaar hebben we weer een interessant programma, landelijk organiseert men de nationale tuinenweek in juni en op de landelijke website staan veel tuin- en bloemschik activiteiten waaraan u deel kunt nemen. Ik wens u een prachtig tuin- en bloemschikjaar toe!

Aart Bogerd, voorzitter ad interim

Alles is weer fris en groen
Blij van vrolijke akeleien