Alblasserwaard

Van de Voorzitter

Beste leden, na de zo genoemde intelligente lock-down in het voorjaar, die alles stil zette in Groei en Bloei land, zien we weer meer mogelijkheden ontstaan. Uiteraard met alle voorzichtigheid en afstandsregels.  Het volgende hebben we in voorbereiding, noteer de data:

17 sept. Lezing door Jan Trapman

19 sept. Open tuinen samen met de afdeling Gorcum

22 sept. Kofferbakruilbeurs op de parkeerplaats van Van Es

19 nov. Lezing door Hans Clauzing

Wij hopen uiteraard dat u er bij kunt zijn. In juli hebben we al geoefend met een bloemschikavond, dat ging goed zodat we de avonden in september, oktober, november en december willen laten doorgaan. Een tegenvaller was dat de Lockhorst een andere prijs moet berekenen door de afstandsregels. We hopen dat dat voor de bloemschiksters geen probleem zal zijn. Voor de lezingen verwachten we geen prijsverhogingen.

Wat leven we in een andere tijd dan voor de Covid 19 uitbraak en wat vliegt de tijd. In het juni nummer wenste ik u een mooie, niet te droge zomer. Die mooie zomer kregen we maar helaas ook die droogte. Zelfs een hele lange hittegolf. De opwarming van de aarde lijkt onontkoombaar het geval te zijn. Keer na keer worden records gebroken. Zowel droogte als neerslag lijken extremer te worden. Ja ik weet wel dat we ook best weer eens een normaal jaar kunnen hebben. Aan de signalen van wereldwijde verandering, de stijging van broeikasgassen als CO2, methaan en stikstofgas, de smeltende gletsjers, de daling van de bodemspiegel etc. kunnen we niet meer ontkomen.

Soms heeft een nadeel ook een voordeel. Afgelopen winter hield ik veel éénjarigen over, salvia’s, tabaksplanten van vorig jaar gaven al vroeg weer bloemen. Overigens was dat niet alleen te danken aan afwezigheid van vorst. In ons land gaan meer planten dood aan te natte voeten in de winter dan aan bevriezen. Of dood gaan aan in de zon staan met een bevroren potkluit. De bladeren vragen dan vocht terwijl de wortels het niet leveren kunnen, resultaat een stervende plant.

De warme zomer en vooral de langdurige hitte had ook effect. Vooral voor potplanten. Ik had veel bloeiende hedychiums, brugmansia’s in roze, wit en geel, bloeiende citrusboompjes en zelfs gloriosa superba. Omdat ik niet op vakantie ben gegaan heb ik er volop van genoten.

Ik hoop dat ook u weer optimistisch de komende Corona maanden in kunt.

Aart Bogerd, voorzitter ad interim.