Alblasserwaard

Van de voorzitter

PLEIONE, BLOEMENWONDER

Ineens wist ik het weer, deze prachtige wit-paarse bloemen had ik te danken aan een tuinvriend die me vorig jaar een paar bolletjes gaf. Ik ben meer plantenverzamelaar dan tuinier, ik vergeet echter nog wel eens een plantensteker met naam bij de gezaaide of gestekte planten te zetten. Dus ook bij de bolletjes die geen bolletjes waren. Want dat herinnerde ik me inmiddels weer wel. Mijn tuinvriend is zelf professioneel met het kweken van planten bezig, bezoekt ook graag tuinen en had deze bolletjes die geen bolletjes waren meegebracht uit de botanische tuin in Rotterdam “Trompenburg”.

Ik had de groene schijnbolletjes boven op de grond moeten poten en kon ze zelfs buiten in de tuin houden. Na de winter zou ik prachtige bloemen zien. Maar sinds ik na een strenge winter met min negentien graden zelfs een tien jaar oude vijg verloor ben ik voorzichtig. Dus zette ik de, boven de grond in een pot gepote, bolletjes toch in de kas. Nou dat leverde dus echt prachtige bloemen op. Wel veel te vroeg, het was nog begin maart, ik begon net met zaaien.

Mijn telefoon met Plantnet app gaf uitsluitsel, een foto en direct antwoord, deze prachtige bloem was een pleione. Vijf sterren zekerheid op de app. In de jaren er op volgend heb ik deze schijnbollen vermeerderd en buiten gepoot. Ieder die ze zag was onder de indruk van deze plant uit de orchideeënfamilie. Ik vond en vind het een rijk bezit.

Jaren daarna kwam ik via mijn dochter die inmiddels bij en plantenveredelaar werkte weer opnieuw pleiones tegen. Ze had twee bakjes buiten staan die ze net had meegebracht. De schijnbollen waren groter maar de bloemen waren onmiskenbaar dezelfde orchideeën als in mijn tuin. Ze blijken aardorchideeën genoemd te worden of te zijn. Per soort kleuren de bloemen anders maar steeds met de mooie tekening op de koker van de bloem. Uiteraard heb ik een paar bollen van haar gebietst en die leverden ook bij mij dit jaar prachtige bloemen op. Ondanks de min veertien graden vorst die ik dit jaar één nacht had.

Inmiddels worden ze op de markt gebracht en zijn ze via Gardenorchid en bij gespecialiseerde of ruim gesorteerde tuincentra te koop. Ik zie steeds meer kleurvariaties en ook de grootte van de bloem verschilt. Maar nooit vergeet ik mijn verbazing toen ik pleione voor het eerst zag bloeien.

Een hartelijke groet.

Aart Bogerd