Van de voorzitter

Vorig jaar bestond onze afdeling 60 jaar, door Corona konden we het pas dit jaar vieren. Dat hebben we dan ook goed gedaan met zo’n 50 leden die onze uitnodiging beantwoordden voor een tuinbezoek en een high tea. Dankzij de actieve inzet van een aantal bestuursleden en een tweetal leden die tuin en accommodatie beschikbaar stelden, werd het een groot succes. Uiteraard ook omdat we geluk hadden dat we profiteerden van het nog mooie weer.

In 1961 leefden we nog in een heel andere wereld. De stijging van lonen en welvaart liet nog even op zich wachten. Telefoon en TV waren nog in opkomst, verenigingen nog schaars, sporten nog niet in de mode. Mensen waren blij met planten, een moestuin of een siertuin. Ik kreeg als 11 jarige een boek : Groeien en Bloeien door Eigen Bemoeien. De eerste Floriade was net in Rotterdam gehouden en de Koninklijke Maatschappij voor Plantkunde en Tuinbouw bracht een blad uit met als titel “Groei en Bloei”, een naam die aan de KMPT werd toegevoegd. Van een vereniging voor de vakhandel was het een vereniging voor particulieren geworden. Overal in het land richtte men afdelingen op. Zo ook in Sliedrecht.

Bij ons jubileum waren nog een aantal leden van het eerste uur, dhr. De Winter en de gezusters Bernhart/De Bruin. Zij werden uiteraard in het zonnetje gezet. Onze vereniging is door de loop der jaren meegegroeid in activiteiten, Crocus als bloemschikafdeling neemt nog steeds een belangrijke plek in, evenals de lezingen, de planten en stekken ruilbeurzen en de Open Tuinen. Alles dankzij de grote inzet van de leden en bestuursleden. Als we een beroep op leden doen blijkt dat altijd weer te werken. Men komt mee bloemstukken maken voor een markt, stelt de tuin of boerderij beschikbaar voor een feest, verkoopt of koopt mee Florensis plantjes, schrijft een stukje voor de nieuwsbrief of organiseert en werft leden die hun tuin open stellen. Een goed voorbeeld is Alie Stout. Al 25 jaar levert zij haar bestuurlijke bijdrage aan Crocus en later de hele afdeling, zij kreeg dan ook een attentie tijdens de high tea.

De Crocusleden hebben al gemerkt dat we een nieuwe accommodatie hebben. De bibliotheek in Sliedrecht nam ons gastvrij op nadat de Lockhorst ons geen plek meer bood. Ook voor de lezingen krijgen we een andere zaal. Let dus op de uitnodiging in september!

Dit jaar hebben we eindelijk voor het eerst de “Open Tuinen Carrousel Zuid Holland” door kunnen laten gaan. Ook uit ons gebied nemen leden deel. Nog belangrijker onze leden kunnen in heel Zuid Holland Zuid 6 maanden lang tuinen bezoeken op via de website vindbare plekken. Voor degenen die graag dicht bij huis blijven is in ons gebied op 18 juni en 25 juni een speciale open tuinen activiteit. Kijk hoe uw mede leden van Groei en Bloei hun passie voor tuinen vorm geven.

Dit jaar bestaat KMPT Groei en Bloei 150 jaar, onder andere op Gardenista, de jaarlijkse Tuinmanifestatie, is daar ruim aandacht voor. Ook op de Floriade in Almere die nog tot oktober duurt is Groei en Bloei vertegenwoordigd. Ik eindig met u te herinneren aan de eerste lezing op 15 september, die gaat al weer over de herfst in volle glorie, en de “planten en stekken” ruilbeurs op 20 september.

Maar voor die tijd wens ik u een prachtige zomer met veel tuinplezier!

Aart Bogerd