Alblasserwaard

Op dinsdag 21 november 2023 geeft de spreker Ruud Warmerdam een lezing over:
"de Passie voor Pioenen"

Locatie:
Bibliotheek Sliedrecht
Scheldelaan 1
Aanvang: 20.00 uur

 

Ruud Warmerdam is pioenrozenkweker. Hij is inmiddels de derde generatie en heeft in Oude Wetering meer dan 3 ha met Paeonia's zoals de pioenroos officieel heet. Door Ruud’s fascinatie voor de pioenroos is ook de tuindienst van De Tuinen van Appeltern in de loop der jaren besmet geraakt. Overal in het park staan ze en ook een border met alleen maar pioenrozen is er te zien. Vanaf de 19e eeuw werden het populaire sierplanten met name in Engeland en Frankrijk. Maar het is allemaal begonnen met de geneeskrachtige werking.  Al zeker 2000 jaar worden de wortels en zaden van de pioenen gebruikt bij gewrichtszwellingen, stuiptrekkingen en menstruele bloedingen. De brouwsels van de wortels worden ook gebruikt als kalmeringsmiddel, pijnstiller en transpiratiebeperker. De zaden van pioenen worden naast de geneeskrachtige werking ook gebruikt als smaakmaker bij het bereiden van maaltijden.


En dan nog houdt het niet op want de felst gekleurde pioenbloemen worden toegepast als grondstof voor verf. Het meest bekend is de pioen om zijn geur en dus worden de best geurende pioenen tot op de dag van vandaag gebruikt bij de meest exclusieve parfums.

Het woord pioen staat dan ook met hoofdletters geschreven in de levensgeschiedenis van de familie Warmerdam uit Oude Wetering/ Roelofarendsveen. “We zijn bijna pioenen”, zegt Ruud Warmerdam. Topkwaliteit staat centraal!