Alblasserwaard

Op dinsdag 17 oktober 2023 geeft de enthousiaste spreker Jan Trapman de lezing:
"NATUURRESERVAAT KAMPINA"

Locatie:
Bibliotheek Sliedrecht
Scheldelaan 1
Aanvang: 20.00 uur

 

Jan Trapman was al vanaf jonge leeftijd te vinden in de natuur en probeerde hij vogels, vlinders, insecten, reptielen, amfibieĆ«n, planten, wild en landschappen vast te leggen met zijn camera. Nog altijd  is hij vaak te vinden in het 'veld', alleen of met andere liefhebbers van wat de natuur ons te bieden heeft en mag hij daar graag over vertellen.

Op de zandgronden in Brabant is door de eeuwen heen een landbouwstructuur ontstaan,ie in haar kleinschaligheid voor de natuurliefhebber erg aantrekkelijk is. Heidevelden met talloze vennetjes vormen een schitterend landschap, waar tal van levensvormen een plek hebben veroverd. Doordat vennen alleen gevoed worden door regenwater is een zeer voedselarm milieu onstaan. Langs de randen zien we er planten als Klokjesgentiaan en Beenbreek, maar ook kleine vleesetende planten als Zonnedauw die kleine insecten kunnen verteren. Vennen zijn vaak rijk aan verschillende soorten libellen, en we komen daar dan ook verrassend veel soorten tegen.

Langs de Beerse (een meanderende beek) zien we fraaie libellen die enkele jaren in het water hebben geleefd.
Tijdens de wandeling kom je soms de levendbarende hagedis tegen die zonnewarmte op ligt te doen.
Niet alleen heidevlakten maar ook uitgestrekte naaldbossen vormen samen met de vele vennen een prachtig landschap om er te gaan wandelen.